Waarom Nederlanders voor Belgisch vastgoed kiezen
Hoge belastingen en beperkte beschikbaarheid aan nieuwbouwwoningen drijven Nederlandse kopers over de Belgische grens
02.07.2024

Volgens de Property Index van Deloitte uit 2023 behoren Nederlandse nieuwbouwwoningen tot de duurste in Europa. Belgische nieuwbouwwoningen zijn gemiddeld meer dan €1.000 per vierkante meter goedkoper dan in Nederland. Niet vreemd dus dat Nederlanders graag de vastgoedmarkt over de grens afschuimen. Bij ons vinden ze de betaalbare woning of slimme investering, waar ze in eigen land naar blijven zoeken.

Nederlandse nieuwbouwwoningen bij de duurste in Europa

De vastgoedprijzen in Nederland zijn de voorbije jaren razendsnel gestegen. In 2022 bereikten de woningprijzen een piek door een grote vraag en een beperkt aanbod. Sindsdien zijn de aankoopprijzen weer wat gedaald, maar de prijzen schommelen sterk en de vastgoedmarkt is onzeker. Die trend weerspiegelt zich ook op de huurmarkt.

De Nederlandse overheid grijpt in. Sinds 1 juli is een nieuwe wet van kracht die de huurprijzen reguleert. Die moet huurders een eerlijke prijs garanderen en starters en mensen met een gemiddeld inkomen meer kansen geven op de woningmarkt. Tegelijk geeft het investeerders minder vrijheid dan in België, waar geen wetgeving voor huurreglementering bestaat. Het is één van de goede redenen waarom Nederlandse investeerders graag naar de Belgische vastgoedmarkt kijken. We zetten de voordelen even op een rijtje.

Belgische nieuwbouwwoningen zijn gemiddeld meer dan €1.000 per vierkante meter goedkoper dan in Nederland. Niet vreemd dat Nederlanders graag de vastgoedmarkt over de grens afschuimen.

Waarom kiezen voor nieuwbouwvastgoed in België?

 1. Lagere aankoopprijzen en stabiele Markt
  De vastgoedprijzen in België zijn aanzienlijk lager dan in Nederland. Bovendien is de vastgoedmarkt er uitzonderlijk stabiel zo blijkt uit de nationale vastgoedindexen. De Nederlandse markt daarentegen is volatieler. Dat maakt Belgisch vastgoed niet enkel betaalbaarder, maar ook een slimmere investering. Je bent zeker van een stabiel rendement, ook op lange termijn, en van een mooie prijs bij herverkoop.
 2. Fiscale Voordelen
  Het dubbelbelastingverdrag tussen Nederland en België garandeert dat Nederlandse eigenaren van Belgisch vastgoed alleen belast worden volgens de Belgische belastingwetgeving. Geen risico op dubbele belastingheffing dus. Nederlanders moeten hun buitenlandse vastgoedinkomsten wel aangeven bij hun Nederlandse belastingaangifte, maar zijn vrijgesteld van Nederlandse belasting als het inkomen al in België is belast. Daarnaast stijgt in Nederland het belastingtarief in Box 3 opnieuw dit jaar. Dat betekent minder rendement op Nederlandse huurinkomsten.
 3. Geen maximale huurprijzen
  België kent geen regulering van de huurprijzen. Je bepaalt dus zelf een correcte prijs voor de verhuur van je huis of appartement. Zo heb je meer zekerheid en kan je een hoger rendement uit je investering halen. Bovendien is het wettelijk gebruikelijk om huurprijzen jaarlijks te laten indexeren. Je haalt dus steeds meer rendement uit je investering in België, terwijl de huuropbrengsten uit Nederlands vastgoed dit jaar opnieuw zwaarder belast worden.
 4. Kosten bij aankoop
  De bijkomende kosten als je vastgoed aankoopt in België of Nederland verschillen. Als je een nieuwbouwwoning aankoopt bij Hectaar betaal je 12% registratiebelasting op de grondwaarde en 21% BTW op de constructiewaarde. Op een nieuwbouwwoning in Nederland betaal je 21% BTW op de totale aankoopprijs. Dat fiscaal verschil heeft een impact op je budget.


Waarom nieuwbouwvastgoed van Hectaar?

Duidelijke prijs, vakkundige uitvoering
Bij Hectaar garanderen we kwaliteit, zekerheid en duidelijkheid. We geven je vanaf de start een helder overzicht van het budget en nemen het hele traject van a tot z in handen. Wil je extra opties, naast de uitgebreide keuzes in het lastenboek? We integreren ze graag in het plan en gieten ze in een transparante offerte. Zo weet je exact hoeveel je vastgoedinvestering gaat kosten. Alles wordt nauwkeurig uitgevoerd door ervaren aannemers en met hoogwaardige materialen. Een slimme vastgoedinvestering doen met minimale investering van je tijd? Hectaar doet graag zelf een voorstel voor de afwerking van jouw pand.

Energiezuinig vastgoed
Nieuwbouwvastgoed van Hectaar voldoet aan de energiedoelstellingen van 2050 en aan de isolatie- en energienormen. Zo genieten jouw toekomstige huurders van energie-efficiënt comfort, inclusief zonnepanelen en vloerverwarming.

Klaar voor jouw vastgoedinvestering in België?

Investeer je in een nieuwbouwwoning van Hectaar, dan kies je voor een stabiel en inflatiebestendig rendement met jaarlijkse huurindexatie en interessante herverkoopmogelijkheden. En wel om deze redenen:

 • Geen maximale huurprijzen opgelegd
 • Huurindexatie
 • Groeiende vraag naar (nieuwbouw)huurwoningen
 • Lagere aankoopprijzen
 • Een stabielere markt

Bekijk onze aantrekkelijke projecten nabij de Nederlandse grens en neem contact op via verkoop@hectaar.be of op +32 51 69 58 72. We helpen je graag verder.

Dit artikel bevat uitsluitend algemene informatie, waarbij geen rekening wordt gehouden met uw individuele situatie en vormt daarom geen juridisch, fiscaal of financieel advies

Appartementen te koop
Bouwgrond te koop