Stijgende registratiebelasting vanaf 1 januari 2022
Stijgende registratiebelasting vanaf 1 januari 2022
Wat betekent de nieuwe regeling voor nieuwbouwwoningen?
25.10.2021

De verkooprechten - ook wel gekend als de registratierechten - zullen in Vlaanderen vanaf 1 januari 2022 opnieuw veranderen(*). Vanaf dan zal er een stijging zijn van 2% bij nieuwbouwwoningen. Ben je op zoek naar een nieuwbouwwoning of bouwgrond? Dan lees je best even verder want deze beslissing is voor jou ook van belang. Omdat Hectaar transparant wil zijn over de totale aankoopprijs, verduidelijken we de nieuwe regeling rond registratierechten graag voor jou.

Wanneer is stijging van 10% naar 12% registratiebelasting van toepassing?

Er wordt gekeken naar de datum van het compromis, niet naar de aktedatum. Wanneer de datum van het compromis (ook wel koopovereenkomst genoemd) plaatsvindt na 31 december 2021 geldt 12% registratiebelasting bij:

 • de aankoop van een tweede woning, bijvoorbeeld als investering of als tweede verblijf;
 • de aankoop van een bouwgrond;
 • de aankoop van een nieuwbouwwoning: de registratierechten worden hier namelijk gerekend bij de grondwaarde van de bouwgrond.

Ter verduidelijking zie je hier wanneer 10% registratierechten verandert naar 12% registratierechten (hierbij telt de datum van de koopovereenkomst):

   • Indien datum van compromis én notariële akte in 2021: 10% registratierechten
   • Indien datum van compromis in 2021 en notariële akte in 2022: 10% registratierechten
   • Indien datum van compromis én notariële akte in 2022: 12% registratierechten

Uitzondering: bij collectieve bouwdossiers is de 12% regeling al van toepassing. De woning kan namelijk nog niet verkocht worden zolang deze nog niet water- en winddicht is. Je kan als koper dus wel al toezeggen en dan stellen we een aan- en verkoopbelofte op. Dit is echter niet hetzelfde als een sluitende compromis, waarop de nieuwe regeling wel van toepassing is. Jouw verkoper bij Hectaar zal dit altijd meedelen indien er sprake is van een collectief bouwdossier.

Een nieuwbouwwoning kopen met 10% registratiebelasting?

Ben je op zoek naar een nieuwbouwwoning en wil je deze het liefst nog aan 10% registratiebelasting kopen? Dan moet je jouw afspraak voor de koopovereenkomst nog dit jaar inplannen. Hou er ook rekening mee dat het naar aanloop van het collectieve kerstverlof bij Hectaar (van 25 december tot 2 januari 2021) nog druk kan worden.

Nog vragen over de nieuwe regeling of wens je dit jaar nog een woning aan te kopen met 10% registratierechten? Het team van Hectaar staat voor je klaar via info@hectaar.be of 051 69 58 72.

(*)De nieuwe tarieven afgekondigd in de Septemberverklaring moeten opgenomen worden in een decreet tot wijziging van de Vlaamse Codex Fiscaliteit. Op vandaag is het decreet nog niet officieel gepubliceerd, maar waarschijnlijk zal dit niet lang meer duren.

Wens je ons beter te leren kennen?
Wij maken graag tijd voor jou!

Appartementen te koop
Bouwgrond te koop