4 nieuwbouwpremies waar je recht op hebt.
En waarschijnlijk geen gebruik van maakt.
24.06.2019

Je weet het misschien niet, maar ook voor nieuwbouw bestaan er heel wat premies, toelages en subsidies. Het beste nieuws? Met een Hectaar-woning is de kans groot dat ook jij in aanmerking komt voor een extra financieel duwtje in de rug van de overheid. Laat die gratis euro's niet aan je neus voorbij gaan! We vertellen je waar en wanneer je recht hebt op een toelage.

1. Ga voor een gratis verzekering gewaarborgd wonen

Tenzij je een stevig gevulde spaarrekening hebt, ging je voor de aankoop van je huis een hypothecaire lening aan. Wist je dat de Vlaamse overheid hiervoor een gratis verzekering gewaarborgd wonen aanbiedt?

Jawel: als je voldoet aan de voorwaarden (die niet eens zo streng zijn) betaalt de Vlaamse overheid tijdelijk je lening af indien je plots arbeidsongeschikt of werkloos wordt. De belangrijkste voorwaarde is dat je al minstens 12 maanden onafgebroken werkt.

De gratis verzekering is een absolute aanrader. Waarschijnlijk kom je ook in aanmerking. De details en de aanvraagprocedure vind je hier.

2. Tot 100% korting op je onroerende voorheffing

Eerst en vooral: wat is onroerende voorheffing? Dat is de belasting die je betaalt als eigenaar van een onroerend goed. Met andere woorden: een belasting op je vastgoed (woning). De onroerende voorheffing wordt berekend volgens het kadastraal inkomen van je eigendom.

Maar! Als eigenaar van een nieuwe, energiezuinige Hectaar-woning kan je in aanmerking komen voor een korting van 50% of 100% op die onroerende voorheffing. En dat voor een periode van 5 jaar. De vermindering is afhankelijk van het E-peil van je woning en kan je zelf aanvragen.

Het E-peil vind je in het energieprestatiecertificaat van je woning. Dat ontving je bij de oplevering van je nieuwbouw.

3. Premies voor zonneboiler en warmtepomp?

Helaas, voor nieuwbouwwoningen zijn er geen afzonderlijke premies voor de installatie van een warmtepomp of zonneboiler. Toch heeft het een positieve impact op je E-peil en is de investering het overwegen waard. Sowieso zorgt het ervoor dat je beantwoordt aan de verplichting om deels gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen, wat een voorwaarde voor een BEN-woning is.

Wellicht kan je, indien het om een E30 nieuwbouwwoning gaat (BEN-niveau) recht hebben op een renteloze energielening en energieadvies.

4. Vergeet ook je lokale subsidies niet

Benieuwd of je recht hebt op nog meer subsidies? Surf naar www.premiezoeker.be en vul je postcode in. Heel wat steden en gemeenten voorzien specifieke en lokale premies. Misschien wel voor jou.

Zo kan je in West-Vlaanderen beroep doen op een toelage voor bouwadvies en energiescan. De stad Roeselare geeft dan weer premies voor aanpassingen om levenslang te wonen. Op premiezoeker.be vind je welke premies in jouw gemeente gelden.

Benieuwd naar energiezuinige woningen in je buurt?
Bekijk onze projecten »

Wens je ons beter te leren kennen?
Wij maken graag tijd voor jou!

Appartementen te koop
Bouwgrond te koop