Binnenkijken bij Hectaar - Bouwsteen 1: Grondaankoop
Bouwgrond te koop? Zo gaan onze grondaankopers en projectontwikkelaars te werk
Binnenkijken bij Hectaar - Bouwsteen 1: bouwgrond aankopen
14.07.2021

Wat is de basis om een huis te kunnen bouwen? Juist ja, bouwgrond. Af en toe nemen we je mee achter de schermen van Hectaar. Zo maak je stap voor stap kennis met onze werking. 'Bouwgrond' is de eerste bouwsteen van ons proces en daarvoor moeten we bij ons geoliede team grondaankopers en projectontwikkelaars zijn. Zij gaan voor Hectaar op zoek naar braakliggende bouwgronden en bestaande sites die we kunnen omvormen tot kavels.

Een bouwgrond, projectgrond of afbraakpand? Onze collega's geven elke dag het beste van zichzelf om een geschikt lapje grond met een toplocatie en goede bereikbaarheid te vinden.

Wat zijn de uitdagingen bij grondaankoop?
"Een netwerk opbouwen, nauwe contacten hebben en onderhouden", antwoorden Brecht en Miguel in koor. "Je moet ook opportuniteiten zien waar iemand anders ze niet ziet", vult collega Jolien aan.

Hectaar wil dat de toekomstige bewoners in een mooie buurt kunnen wonen, een omgeving waar mensen zich thuis voelen en waar een bakker of school nooit ver weg is. Op de checklist staat ook: een goeie verbinding, centrale ligging en bereikbaarheid. Allemaal uitdagingen die ons team met plezier aangaat voor onze potentiële kopers. Maar mensen die een grond willen verkopen en al aan bovenstaande eisen voldoen, beseffen soms niet wat hen te wachten staat. Gelukkig staat het team van Hectaar klaar voor hen:

Het is fijn om een mooi stuk grond te vinden en te kunnen kopen. Maar toch ligt de grootste uitdaging in het hele proces bij het vergunnen. Gemeentes en andere instanties beslissen namelijk mee over de ontwikkelingsmogelijkheden van een project. Mensen staan er niet altijd bij stil hoeveel erbij komt kijken", vertelt Miguel.

"Als we een grond vinden, bekijken we samen met onze projectontwikkelaar Raphaël de ontwikkelingsmogelijkheden van een project. Afhankelijk van het type project dat we kunnen ontwikkelen op dat stukje grond, bepalen wij de prijs. Er zijn namelijk veel zaken die de prijs bepalen. Wat is de ligging? Moet er een wegenis komen of niet? Ligt het langs de baan? Voor hoeveel woningen moeten er nutsvoorzieningen komen? Moet er nog iets afgebroken worden? Zijn er eisen van de gemeente waar we rekening mee moeten houden? Moet er een archeologienota worden toegevoegd aan onze vergunningsaanvraag? Er komt inderdaad heel wat bij kijken, maar het is wel heel interessant om ons elke keer in te verdiepen", licht Brecht toe.

"We hebben het geluk om met zo veel talentvolle mensen samen te werken. De dynamiek is aanstekelijk, iedereen wil vooruit. In deze job is het belangrijk dat je snel knopen kan doorhakken en dat je goed op elkaar ingespeeld bent", voegt Miguel nog toe.

Waaruit halen jullie het meeste voldoening?

Brecht steekt van wal: "We gaan niet ontkennen dat het ons voldoening geeft om na maandenlang werken aan een dossier, dat dossier binnen te halen. Het is een soort mentale topsport. Hoe klein het dossier ook is, het binnenhalen voelt goed. Het is onze passie." Miguel verduidelijkt:

Deze job moet echt wel jouw passie zijn. Het is een harde stiel, dus stressbestendig zijn is een must. Als je met een dossier bezig bent, weet je dat er andere kapers op de kust zijn. Je mag vooral de moed niet verliezen."

Toch haalt het team vooral voldoening uit het ontzorgen van verkopers. Iets waarvoor teamwork en expertise van belang is. De grondaankopers zijn goed in contacten leggen, negotiëren, opzoeken en netwerken onderhouden. De projectontwikkelaars zijn dan weer krak in het uittekenen van hoe je een verkaveling zo optimaal mogelijk kan benutten.

Voor verkopers van gronden is het fijn dat ze weten dat wij het dossier in handen nemen en hen ontzorgen. We kennen onze weg heel goed in dit wereldje. Wij voeren de gesprekken met de dienst ruimtelijke ordening van de betreffende steden en gemeenten om te kijken wat er mogelijk is volgens de bestemming."

"Wij hebben dé positie om te bepalen wat hun perceel of onroerend goed kost én wat het kan opbrengen. Particulieren kunnen dit meestal niet weten, zeker bij grote verkavelingen met wegenissen. Verkopers mogen er zeker van zijn dat ze in goede handen zijn en kunnen erop vertrouwen dat we het allemaal goed voor hen uitzoeken. Het prijsvoorstel dat we doen is altijd correct en marktconform", legt Brecht uit.

Op welke bouwgrond zijn jullie écht trots?

We zijn natuurlijk op elke locatie heel trots. Onze focus gaat vooral naar bouwgronden, af en toe kopen we afbraakpanden want het is steeds moeilijker om bouwgrond te vinden. Hoe dan ook, bouwgrond of afbraakpand, het is fantastisch om een vergeten stukje grond terug nieuw leven in te blazen. Onlangs lanceerden we trouwens een topper in Landegem, een uniek bouwproject binnen kasteelmuren", vertelt Jolien trots.

"Het moeten trouwens niet altijd de grote bouwgronden zijn. We hebben heel veel bouwprojecten in onze eigen regio. Maar ik ben trots dat we steeds verder trekken in Oost-Vlaanderen. We hebben tegenwoordig meer en meer projecten in regio Gent. Ik ben bijvoorbeeld momenteel heel trots op onze twee dossiers in Merelbeke", vertelt Brecht.

Hectaar zoekt altijd bouwgrond

Heb je bouwgrond te koop, een verkavelbare oude fabriekssite, of een afbraakpand? Heb je tips die tot een concreet project kunnen leiden of heb je weet van gronden voor projectontwikkeling? Als projectontwikkelaar zijn we altijd op zoek naar bouwgrond in Oost- en West-Vlaanderen.
» Stel je bouwgrond voor aan Hectaar.


Wens je ons beter te leren kennen?
Wij maken graag tijd voor jou!

Appartementen te koop
Bouwgrond te koop